Vendégbejegyzések

Szabó Gábor Jikiden Reiki Mester-Tanár cikke a GOKAI-ról, azaz a Reki 5 alapelvéről:

 

 

Gokai – Usui mester öt életszabálya

reiki1A reiki alap tanításai közé tartozik a Gokai (Go = öt / Kai = életszabály/útmutatás), mely igen hangsúlyos a tradicionális iskolák tanításában. Ez éppen annyira lényeges, mint a különböző technikák vagy például a szimbólum alkalmazása a mindennapos gyakorlatban. A Gokai ugyanis sokkal több, mint egy hat soros versike. Mikao Usui

mester tanításait mindennap alkalmazva, átültetve a mindennapokba, megteremthető a belső harmónia és képes vagy elengedni azokat a negatív gondalt mintákat, melyek megkeserítik a mindennapokat.

Usui mester ugyanis már 90 éve rájött, hogy az elme harmonizálása igen lényeges és e nélkül a fizikai gyógyulás sem lesz teljes vagy be sem következik. A Kokai Denju szövegében így fogalmaz a reiki megalapítója: “Először mentálisan kell meggyógyítani önmagunkat és csak azután fizikailag. Amikor egy ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be

Természetesen a Gokai gyakorlása nem egyik napról a másikra fogja megváltoztatni az életed, apró lépcsőkön keresztül fogod elengedni azokat a negatív szokásokat és gondolat mintákat, melyek megakadályozzák, hogy megéld a belső békét.

A Gokai-t mindennap gyakorolhatod:

  • Kántálhatod a meditáció előtt és után, megtapasztalva annak erős vibrációját.
  • Tudatosíthatod mély jelentéstartamát a mindennapokban.

Akkor sem kell elkeseredned, ha nem megy ez elsőre tökéletesen és például, erőt vesz magadon a harag vagy elborít az aggódás, netán nehéz kifejezni a hálát, legyőz a lustaság, vagy nem tudsz kedves lenni bizonyos emberekkel… A Gokai tanítása ugyanis így kezdődik: Csak ma… Tehát minden nap új lehetőséget kapsz, egészen, amíg tökéletesen megvalósítod a tanítást, mely így hangzik:

A boldogság meghívásának titkos módszere, csodálatos gyógyír minden betegségre.

Csak ma:

Ne légy dühös!

Ne aggodalmaskodjál!

Légy hálás!

Teljesítsd a kötelességed!

Légy kedves az emberekhez!

Minden reggel és este kezeidet összetéve (Gassho pozíció) a meditáció során imádkozd e szavakat szívedből, fókuszálj erre az elmédben, és kántáld e sorokat.

Usui Reiki Kezelés Módszer az elme és a test fejlesztésére.

Az alapító, Mikao Usui

Az egyes sorok magyarázata a következő:

Csak ma

Az élet napok az összessége, így minden nap ugyanolyan fontos. Talán bizonytalan vagy a jövődet illetően, de ha követed a Gokait, akkor csak a jelen pillanatra kell koncentrálnod. Ez egy fontos tanítás. Ugyanis, ha képes vagy fókuszálni a jelenre, elkerülöd azt a csapdát, hogy múltban ragadj vagy feleslegesen a jövődön aggódjál. A jelen pillanat ugyanis a legértékesebb, hisz csak a jelen helyzet az, amikor tudsz tenni valamit. A múlt már elmúlt, a jövő még nincs itt. Ha aggódsz a jövő miatt, légy aktív a jelenben, kövesd Mikao Usui reiki tanítását!

Ne légy dühös!

A harag nemcsak másoknak okoz fájdalmat, hanem rád nézve is káros. Nem véletlen, hogy van olyan közmondás, mely ezt mondja “a harag megmérgez”. Amikor ilyen állapotban vagy és düh érzése uralja az elméd, semmi sem lesz kerek. Haragosan nem tudsz boldog lenni. Neheztelni valakire / akár önmagadra megterhelő, elvonja az energiád. Miért fektetnél energiát egy negatív érzés folyamatos fenntartásába, ahelyett, hogy pozitív célra irányítanád? A reiki energia alkalmazásával a legerősebb harag is feloldható.

Ne aggodalmaskodjál!

Ha egyszer képes vagy bízni az Univerzumban és rábízni a sorsod, úgy élni az életed, hogy Te mindent megtettél az elvárt helyzet érdekében, ekkor elengedhetsz minden aggódást és megtalálhatod a belső békét. Noha természetesen igen nehéz teljesen kizárni ezt a belső ösztönt. Ha már annyit teszel, hogy nem aggódsz az aggódás miatt, jelentős lépést tettél Önmagadért. Ha zavar valami, engedd el a vele járó stresszt, közelebb fogsz kerülni a valódi megoldáshoz!

Légy hálás!

Az Univerzumtól származik az élet ajándéka épp úgy mint az oxigén, mely mindennap életben tart minket. Ezen felül az élet számos apró ajándékot ad nap mint nap, ami elkerüli a figyelmed. Ha képes vagy elkapni ezeket a pillanatokat és megköszönni, amit kapsz, ez hozzásegít, hogy elkezd megtapasztalni a hálát. Ugyanis minél hálásabb vagy, az Univerzum annál több ad. A hála hozzásegít, hogy elégedettebb légy, így boldog és teljes életet élhess. Egyszerűen csak lásd meg a mai napon is mennyi jó dolog történt veled, csak rajtad múlik, hogy ennek tudatában vagy-e.

Teljesítsd a kötelességed!

A kötelesség nem csak a mindennapos munkádat jelenti, de azokat a kötelességeket és életeddel járó felelősségeket, amiért felelsz. Ha nem térsz ki ezen kihívások elől, ez spirituálisan is segíti a fejlődésed (a japán gondolkodás szerint). Talán úgy érezheted, hogy valaminek a végrehajtása nagy nehézséget igényel, melyet nem egyszerű végigcsinálni. Ugyanakkor a legtöbb ember tapasztalata az, hogy mindig tanultak valami értékeset, amikor nehéz élethelyzetben voltak. Így ez a sor azt tanítja neked, hogy tedd meg, amit meg kell tenned legjobb tudásod szerint.

Légy kedves az emberekhez!

Amikor valaki kedves másokkal, ez arra ösztönöz, hogy ez a jó szándék továbbadódjon. A szívből jövő segítség és kedvesség egyszer visszajut hozzád talán egy olyan embertől, akitől nem is várnád. Kedvesnek lenni segít a Világot jobbá tenni, a reiki adásával, egy jó szóval nem csak másoknak okozol örömet, Te magad boldog leszel.


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.