Vezető képzés – Hipnocoaching

Hipnocoaching a jobb munkahelyi teljesítményért

Eredményes céget csak eredményes munkatársakkal lehet működtetni. 20 éves HR-es pályafutásom alatt több olyan nagyvállalatnál sikerült tapasztalatot szereznem, ahol nagy hangsúlyt fektettek a munkatársak szakmai és kompetencia fejlesztésére. Visszatérő kérdés volt, hogy a képzések költségesek, és bár a munkatársak szeretik, hosszú távú hatásuk nehezen mérhető. Gyakori jelenség volt, hogy a tréning utáni pozitív változás ideiglenesnek bizonyult, és néhány héttel később a kollégák visszatértek régebbi működési mechanizmusaikhoz, szokásaikhoz. Hasonló tapasztalatok születtek az egyéni vezetőfejlesztés, coaching kapcsán is.

A tréningekről és az egyéni fejlesztésről

Miért van, hogy a tréningeket gyakran haszontalannak értékelik a vezetők? A cég akkor költ szívesen bármilyen fejlesztésre, ha az mielőbb megtérül, a jelen helyzetet előre mozdítja, ill. előbb-utóbb profitot generál. Egyéni szintre és a képzésekre lebontva ez azt jelenti, hogy szeretné, ha a dolgozói, akik részt vettek 3-4 féle képzésen-, vagy esetleg kaptak egyéni coachingot, mielőbb jobb, hatékonyabb munkatársak és vezetők legyenek. Feltételezvén, hogy a kiválasztott tréning cég vagy coach jól dolgozik, min múlik az, hogy elérjük a kívánt eredményt?

A válasz a résztvevőben van. Nem mindegy, hogy valaki milyen mentális, fizikai és szellemi állapotban él és dolgozik. Bár a velünk dolgozóra kizárólag munkatársként tekintünk, és csak azt várjuk el, hogy minden nap jól végezze a munkáját, ő mégiscsak egy olyan ember, akit nem reggel 8-tól este 6-ig érnek környezeti hatások, hanem egész nap, sőt, egész életében. Ezek a hatások összeadódva, összekeveredve adják azt a könyvelőt, programozót, értékesítőt, stb. akivel az irodában együtt dolgozunk. Hatványozottan igaz ez a vezetőkre, akik döntéseikkel más munkatársak működését, ill. nagyobb horderejű folyamatokat befolyásolnak. A vállalatoknál általában használt fejlesztési folyamat ezért minden kidolgozottsága-, cégre szabottsága és előretekintő jellemzője mellett hamar elérheti határait.

Természetesen szükség van a tréningekre, és nagy szükség van a vezetőképzésre, a munkatársak maguk is igénylik ezt. Annak a cégnek mindig nagyobb a presztízse a munkatársak körében, amelyik fontosnak tartja fejlesztésüket. Magam is fantasztikus trénerekkel és coachokkal dolgoztam az évek során különböző programokban. Ezen szakemberek működési területe a munkatárs munkahelyi szokásaira, a munkájával kapcsolatos készségeire és teljesítményére terjed ki. A munkahelyi teljesítmény probléma gyökere viszont gyakran a fenti bekezdésben említett non-stop környezeti hatás miatt sokszor ennél mélyebben van. Emiatt az egész fejlesztési folyamat kudarcba fulladhat, hiszen a tréner/coach magánéleti, személyiségbeli és életvezetési kérdésekben nem avatkozhat jó szándékkal sem kliense életébe.

Módszertan: hipnocoaching

A hipnocoaching túllép a hagyományos coaching határokon. Olyan gyakorlatokkal, technikákkal dolgozik, melyekkel feltárhatók azok a személyiségben rejlő tudatalatti mechanizmusok, melyek akadályozzák az alanyt abban, hogy a megtanult vagy hagyományos fejlesztéssel megismert eszközöket hatékonyan alkalmazza. Tudatalatti működésünk befolyásolja a kitartásunkat, önértékelésünket, emberi kapcsolatainkat, szorgalmunkat. Befolyásolja továbbá vezetői készségeinket, kapcsolatunkat az idővel, sikerrel, kudarccal, stb. Bizonyára ismerősen hangzik, hogy „Fejben dől el minden, ott kell rendet tenni” – nos, ez az, ami hipnocoachinggal történik. A hipnocoach megfelelően képzett arra, hogy alanyát teljes személyként tekintse, és ne csak a munkahelyen mutatott, hanem a komplex személyiséggel dolgozzon.

A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy egy könnyű transzállapotban az elme sokkal befogadóbb a változásra, mert jobban tudunk hatni azokra a tudatalatti érzelmekre, amik a változást elősegítik. Az általános tévhittel szemben a a relaxáció egy természetes tudatállapot, amit agyunk spontán módon naponta többször is felvesz. Bár kívülről egy elrévült állapotnak tűnik, valójában egy nagyon is éber, élénk befelé figyelésről van szó. Ilyenkor is tudatában vagyunk önmagunknak, képesek vagyunk kontrollálni cselekedeteinket. Ezek azok az ellazult, elmélyült pillanatok, amikor bár érzékeljük, mi történik körülöttünk, mégis „elbambulunk”. Utazás, olvasás, bármely rutin tevékenység, például autóvezetés közben szinte kivétel nélkül kikapcsolunk, és relaxálunk. Számtalan cikk, információ, kutatási eredmény, MRI vizsgálat támasztja alá a módszer jótékony hatását, éppen ezért már nem csak a terápiákban, gyógyításban használják világszerte, hanem a sportban, üzleti életben és azokban a helyzetekben, amikor valaki bármilyen tekintetben jobb teljesítményt szeretne elérni.

A teljesség igénye nélkül néhány nemzetközi példa arra, hogy kik és milyen célra használták a módszert:

 • Sir Winston Churchill – stressz oldásra és szellemi állóképessége növelésére használta a miniszterelnöksége idején
 • John McAfee – munkatársai fejlesztésére
 • Thomas Edison – rendszeresen relaxált, önhipnózist alkalmazott mikor találmányai tökéletesítésén dolgozott
 • Andre Agassi – koncentrációkészsége-, és sportteljesítménye növelésére
 • Phil Jackson – (a Chicago Bulls edzője) Michael Jordan, Kobe Bryant és Saq O’Neal sportteljesítménye növelésére
 • Henry Ford – önmaga fejlesztésére
 • Nikola Tesla – önmaga fejlesztésére
 • Hollywood: Ben Affleck, Silvester Stallone, Matt Damon, Drew Barrymore, stb. stb. – stressz oldás, teljesítmény növelés, szellemi állóképesség növelése
 • A Wall street és a Szilícium völgy munkatársai és vezetői széles körben alkalmazzák teljesítmény növelésére, kreativitás és alkotókészség fejlesztésére, stressz oldásra

Praxisomban több cégvezető, értékesítő, pénzügyi-, és egyéb szakember fordult meg, nevüket személyiségi jogok miatt ebben a felsorolásban nem adhatom meg, de referencia kérésre beszerezhető.

Ajánlat

Javaslom a hipnocoachingot azoknak a vezetőknek, akik újak a pozíciójukban és akadályokkal küzdenek a motiváció, delegálás, stratégiai gondolkodás stb. terén, azaz ki kell alakítani vezetői személyiségüket. Ajánlom azoknak is, akik régóta töltik be a pozíciót, nem érzik benne jól magukat, hatékonyságuk csökkent, és megújulásra van szükségük.

Továbbá javaslom a módszert azon vezető és szakértő munkatársak részére, akiket a cég tehetségként, esetleg leendő vezetőként tart számon, hosszú távon gondolkodik bennük, és egyéni teljesítményük jelentősen meghatározza a csoport vagy szakmai egység sikerét.

Fő témák a teljesség igénye nélkül:

 • hatékony vezetés: vezetői stratégiák felállítása és végrehajtása, mások motiváló irányítása, a vezető egyéni motivációjának fenntartása
 • kommunikációs készségek fejlesztése a napi munkában
 • publikus beszéd, prezentációs készségek fejlesztése
 • stressz és kudarckezelés, motiváció-demotiváció, kiégés – visszatérés a belső motivációhoz
 • szakmai hatékonyság növelés
 • sikeres időgazdálkodás
 • önbizalom, kezdeményezőkészség, önállóság